A fehér isten Afrika szívébenA világ legszegényebb országa

Komoder Alapítvány: együtt a humanitárius ügyekért

Burundi az afrikai kontinens közepén található a Nagy-tavak és a Nagy-hasadékvölgy között. Ez egy olyan ország, amelyről sosem írnak sokat a hírekben, mert mivel rendkívül szegény, nyilvánvalónak tűnik, hogy ott nem történik sok minden. Történelme azonban rendkívül zaklatott, mivel évszázadokon át német, brit és belga telepesek folytattak fennhatósági vitát fölötte, és folyamatosan véres puccsoknak volt kitéve. Burundi egykor monarchia volt, de ma egyfajta parlamentáris köztársaság, amelyet 21 politikai párt küzdelme ural, a szegénység, a korrupció és az instabilitás hátterében. A világ életszínvonalának rangsorában Burundi valahol a 156. helyen áll, és a tendencia az, hogy lassan, de biztosan még lejjebb süllyed.

Több mint 11 millió ember él egy Magyarországnál ötször kisebb területen, többségük mélyszegénységben. Az egy főre jutó jövedelem ebben az országban évi 270 dollár. Összehasonlításképpen, hazánkban ez a jövedelem 18772 dollár, miközben úgy érzékeljük, hogy 30 éve a legsúlyosabb gazdasági válságot éljük át. Összehasonlításképpen és matematikailag is elmondhatjuk, hogy Burundiban 70-szer nehezebb az élet, mint nálunk. A Capital magazin 2021-ben Burundit a világ legszegényebb országának nyilvánította.

Burundi, egy állandó humanitárius válsághelyzet

Ha ezeket a számokat nézzük, még a ritkán hozzánk eljutó képeken túl is, nagyon könnyen megérthetjük, hogy a világnak azon a részén élők hogyan élnek, mekkora a várható élettartamuk, sőt, hogy általában véve milyen reményeket fűznek mindenhez, ami körülveszi őket. A humanitárius válság állandó, hatalmas területek vannak teljesen ivóvízellátás nélkül. Ezek elsivatagosodott területek, ahol abszolút semmi sem nő, a növényzet teljesen hiányzik. Közösségek tucatjai vannak tökéletesen elszigetelve, a legalapvetőbb infrastruktúra hiányában pedig még arra sincs lehetőségük, hogy valamivel fejlettebb városi agglomerációkba költözzenek. Burundiban a legtöbb ember számára luxusnak számít egy váltóruha vagy egy pár cipő. A mélyszegénység a gyermekeket érinti a legsúlyosabban, a helyzetet pedig egy szinte nem is létező oktatási rendszer rontja tovább.

Ortodox templom Afrika közepén

Burundi nemcsak gyarmati viták színtere volt az évek során, hanem a vallási térítésre nyitott közösségi tér is. Az első misszionáriusok – mint, ahogy az Afrika-szerte jellemző volt – római katolikusok voltak. Ők kezdték el az evangelizációt, majd hamarosan az ortodoxok követték példájukat. A templomok körül kialakult a szegénység és az írástudatlanság elleni mozgalom. Hihetetlennek tűnik, de valahol Afrika szívében vannak papok, akik román nyelven is szolgálnak. Buramatában Inochentie ruandai és burundi metropolita a helyi közösséget a templom köré gyűjtötte, és elsősorban a több száz gyermeknek igyekezett védelmet nyújtani. Tevékenységével a közösség legnagyobb problémáit próbálja megoldani – ivóvíz, élelmiszer és ruházat a szegények számára.

Segíts egy emberen, és megmented a világot!

Komoder Alapítvány: humanitárius projektek a segítségnyújtás jegyében

"Nagyon szép dolog, hogy szociális tevékenységet folytatunk, de nagyon-nagyon óvatosnak kell lennünk: míg a szociális kérdésekre összpontosítunk, megfeledkezhetünk a spirituális kérdésekről. Tehát mindkettőt ötvöznünk kell: a lelki dolgokat kell elvégeznünk, de a szociális kérdésekkel is foglalkoznunk kell. Azért imádkozunk, hogy képesek legyünk úgy segíteni az embereknek, hogy közben ne várjuk el tőlünk, hogy felvegyék az ortodox hitet. Ellenkező esetben becsapottnak fogják érezni magukat." mondja Inochentie metropolita.

Ez a pap, aki a románok és különösen a kolozsváriak barátja, többször is ellátogatott városunkba, hogy megpróbálja megismertetni közösségének kihívásait. Segítséget és partnereket keresett egy olyan infrastruktúra kiépítéséhez, amely lehetővé teszi, hogy a jövő nemzedékei többet reméljenek az élettől.

"Egyetlen gyermek megsegítésével egy egész közösségnek segítesz. Valójában az eredeti hangzása a mi nyelvünkön erre hasonlítana: "Sok szál széna kazalba áll" közismertebb formájában „sok kicsi sokra megy”, vagy ugandaiul "Kamukamu", ami azt jelenti, hogy az egyén, a személy fontosabb, mint a tömeg.

Ezt mondja és hiszi ez a lelkész, aki évente kétszer szervez kéthetes tábort 1000 helyi gyermek számára, és megpróbálja taníttatni, felruházni és mindenekelőtt megetetni őket. Küldetése rendkívül nehéz, ezért önkéntesek és a burundi ortodox papság segíti őt. Az emberek életszínvonala olyan alacsony, hogy minden segítő kézre nagy szükség van, és minden adomány életet menthet.

A Komoder Alapítvány és az elmúlt év legfontosabb projektje

Humanitárius misszió: a Komoder Alapítvány projektjei

November elején a Komoder Alapítvány egy-egy pólót küldött az Inochentie metropolita táborában résztvevő 1000 gyermek számára, hogy megpróbálja megnyitni a nagylelkűség és az emberség útjának lehetőségét. Ez az út mindannyiunkon keresztül vezet, fajra, nemzetiségre és vallási meggyőződésre való tekintet nélkül. A Komoder Alapítványt nemrégiben, 2021-ben alapítottuk, és 6 humanitárius projektet működtetünk a rászoruló vagy krónikus betegségben szenvedő fiatalok megsegítésére. Kétségtelen, hogy a burundi projekt volt a legösszetettebb és legfontosabb, mivel a jövőre tervezett megmozdulások sorozatában ez volt az első sikeres segélynyújtási akciónk. A Komoder Alapítványt teljes mértékben az azonos nevű vállalat, a vezető márkájú masszázsfotelek európai forgalmazója támogatja.

Ezenkívül a "Krisztus Afrikában" Egyesület folyamatosan humanitárius és logisztikai tevékenységet folytat az afrikai gyermekek megsegítésére. A https://hristosinafrica.org/ weboldalon megismerheti ezeknek az embereknek a hihetetlen történeteit és betekintést nyerhet azokba a sorsszerű találkozásokba, amelyek néha, megmagyarázhatatlan módon, a legnehezebb pillanatokban hoznak össze bennünket.

Ön tényszerűen is segíthet, pénzbeli felajánlását az erre a célra nyitott számlára utalhatja, vagy az éves jövedelemadójának 1%-át átirányítja a "Krisztus Afrikában" Egyesületnek. Közeledik a karácsony. Mindannyian már elkezdtünk szaladgálni és ajándékokat keresni szeretteinknek. Arra kérjük Önöket, hogy álljanak meg egy pillanatra, töltsenek maguknak egy pohár vizet, tekintsenek rá figyelmesen, és gondolkodjanak el azon, hogy ez az egyszerű pohár víz hogyan lehetne a legszebb ajándék egy távoli gyermek számára.

KOMODER Alapítvány. 1000 ProjektKOMODER Alapítvány. 1000 Projekt - Fénykép


Igényeljen szaktanácsadást a tökéletes masszázsfotel kiválasztásához!
Tapasztalt masszázsfotel szakértőink készséggel állnak rendelkezésére, hogy a lehető legjobb döntést hozza meg!
Banga Előd
Banga Előd

Online osztály

Telefonszám: +36 30 012 4067

E-mail: elod@komoder.hu

Vida Tímea
Vida Tímea

Pécs bemutatóterem

Telefonszám: +36 30 366 5028

E-mail: timea@komoder.hu

Éva Pál
Éva Pál

Budapest bemutatóterem

Telefonszám: +36 30 012 4066

E-mail: eva@komoder.hu